Testarea software. Intrebari tipice si raspunsuri. Continuare

Luxoft Training
3 min readJan 5, 2022

--

Urmatorul articol din seria noastra legata de testarea software. Lectura placuta.

Intrebare

Daca nu putem testa totul, asta inseamna ca nivelul de calitate va fi mereu imprevizibil? Si cum putem prezice asta?

Raspuns

Poate sa fie estimat. Exista metode de control cantitativ — “six sigma”, statistic control, etc. Putem evalua numarul de defecte la output cu o probabilitate de pana la 99.97%. Daca avem mai mult de 30 de metrici pe care le masuram, aceste statistici pot avea un nivel ridicat de certitudine si putem prezice numarul de defecte. Acest lucru necesita o anumita cultura organizationala bazata pe procese atunci cand vine vorba de testarea software. Dar este posibil sa facem evaluari cu un anumit nivel de acuratete si pana la un anumit nivel. Apoi putem spune ca daca aceste teste sunt facilitate in anumiti parametri, vom avea doua defecte grave la fiecare 10000 de linii de cod. Putem evalua costurile si beneficiile pentru a sustine aceasta evaluare.

Intrebare

Hai sa luam in considerare urmatoare situatie. Avem o echipa de testare software pe care am contractat-o sa faciliteze teste software de o anumita calitate si pe o anumita suma de bani pentru un client. Aceasta este viziunea micro, dar avem si viziunea macro. Cand clientul vine si ne cere un nivel ridicat de calitate, noi, la randul nostru, vom cere sa ne ofere resursele necesare.

Costurile echipei noastre la nivel micro si costurile resurselor din piata sunt la nivel macro (pentru perioada de testare) sunt diferite. Aceleasi sarcini sunt mai scumpe pe piata. Cand avem situatii de acest gen cum mentinem echilibrul intre costul serviciilor oferite o echipa interna si cele oferite de o echipa externa?

Raspuns

Din experienta mea este dificil sa oferim un raspuns la acesta intrebare. Ca inginer software, sunt exclus de la aspectele financire ale proiectului. Ca manager, stiu cate ceva despre ele — cum ar fi costurile legate de angajati, dar cam atat. Daca angajatii tai au aceeeasi experieinta ca un potential furnizor extern dar costul lor este mai scazut, ai un avantaj.

Dar asta nu se intampla de fiecare data. Spre exemplu, avem situatii unde un proiect mare intra pe piata, si atrage o mare parte din expertiza existenta prin oferte financiare mai mari. O companie la care am lucrat avea o serie de experti pe care ii gaseai foarte rar (spre exemplu se ocupau cu corectarea Linux core). De doua ori pe an acestia cereau mariri de salariu. Cel care aveam compania nu putea sa ii refuze deoarece, daca ii pierdea pe acestia, pierdea din business. Insa cresterea salariilor insemna rate de profit scazute. Daca ai un cost mare cu angajatii exista riscul ca anumiti competitori sa iti ia din business oferind preturi mai mici. S-ar putea sa nu faca o treaba foarte buna, dar la multe licitatii se practica acest lucru. Chiar si daca proiectul esueaza, asta nu conteaza pentru noi, deoarece am pierdut proiectul.

O solutie este sa oferim cursuri de pregatire pentru angajati. Si putem sa oferim sarcinile mai complexe catre angajatii cei mai „scumpi”, pentru a-i motiva cu sarcini provocatoare. Iar sarcinile de rutina le putem da catre angajatii care ne costa mai putin, pentru a-i pregati. Dar asta trebuie sa se bazeze pe un set solid de procese. Daca lucrurile nu sunt scrise undeva si totul depinde de cativa experti cheie, comunicarea informatiilor intre angajati va costa si va lua mult timp.

Intrebare

Cum putem evalua costurile pentru training si testare? Avem metode prin care putem gasi un echilibru intre angajarea de experti si training pentru angajati?

Raspuns

Nu stiu sa existe studii de specialitate pe subiect. Daca oferi training la modul general, e o abordare ciudata. Daca oferi training pe subiecte specifice legate de un anumit proiect, o asemenea abordare va depinde de proiectul in sine. Deci e greu sa oferim cifre.

Vrei sa incepi o cariera in testare software sau sa iti imbunatatesti abilitatile de testare software? Descopera cursurile noastre.

Alexandr Alexandrov
Software Testing Consultant

Originally published at https://www.luxoft-training.ro.

--

--

No responses yet