Smart Home: Un exemplu de implementare si dezvoltare. Prima parte
In aceasta serie de articole voi discuta despre experienta mea legata de implementarea si dezvoltarea unui sistem smart home pentru un apartament cu doua camere. Voi prezenta abordarea pe care am avut-o pentru designul unui asemenea sistem, sistem care functioneaza deja de 4 ani.
Ce inseamna Smart Home?
Voi incerca sa evit definitiile formale si sa ma uit la acest subiect din perspectiva unui consumator. Cand am discutat initial despre idea de smart home cu un prieten, acesta mi-a spus „Nu poti sa stingi lumina de unul singur?”. Avea dreptate intr-un fel — sunt lenes😊. Insa idea din spatele conceptului de smart home este ca acest sistem poate, de unul singur, sa controleze luminile si curentul, reducand consumul de resurse si crescand gradul de siguranta spre exemplu.
Astfel, smart home este de fapt un set de solutii hardware si software care sunt dezvoltate pentru a imbunatatii calitatea vietii tale. Un sistem smart home ar trebui sa fie vazut ca fiind ceva care iti face viata mai usoara si mai confortabila, nu ca o jucarie scumpa. Pe baza acestei definitii spre exemplu, mie mi se pare ca activarea prin voce este excesiva si ca o casa smart ar trebui sa descopere (si pe viitor sa anticipeze) comportamentul tipic al persoanei care locuieste in ea.
Tipare comportamentale
Cu ce ar trebui sa incepi daca te decizi sa implementezi un asemenea sistem? Cu alegerea tehnologiei? Sau cu alegerea modului in care controlezi sistemul? Nu. In primul rand trebuie sa te intrebi pentru ce ai nevoie de un sistem smart home. Ce o sa faca acest sistem pentru tine? Din punctul meu de vedere sunt 4 mari grupe de functii pe care un sistem smart home ar trebui sa fie capabil sa le faca:
- Tipare comportamentale — sa sprijine comportamentele tipice ale celor care locuiesc in casa in ceea ce priveste folosirea electrocasnicelor sau a luminilor
- Crearea unui mediu confortabil — crearea de conditii confortabile in functie de situatie, spre exemplu zi, noapte, petrecere, seara romantica
- Sprijin prin informatii — diferite sfaturi pentru cei care locuiesc in casa legat de vreme, blocaje in trafic, evenimente actuale, zile de nastere etc
- Safe home — prevenirea accidentelor, functii de siguranta, inchiderea rapida a electrocasnicelor
Toate aceste functii ar trebui sa fie revizuite cu rigurozitate si aprobate de toti cei care locuiesc in apartament. Abia apoi ar trebui sa incepi sa te ocupi de designul unui sistem smart home. Hai sa ne uitam la cum arata un asemenea sistem pentru functiile pe care eu le am in casa mea.
Incepem cu tiparele comportamentale. Pentru a le vedea, trebuie sa observi comportamentele familiei tale pe o anumita perioada de timp. Prin intermediul acestor observatii notam intervalele de timp sau orele la care acestia se trezesc, mananca, modul in care se misca in casa din momentul in care se trezesc pana in momentul cand pleaca la munca sau la scoala si evident dupa ce se intorc pana se culca.
Avem astfel o privire generala pe baza careia putem sa stabilim ce lumini sunt folosite si de ce ai nevoie pentru a te simti confortabil — activarea caldurii in podea, cat de puternica sa fie lumina etc. Ar trebui sa definesti aceste tipare pentru fiecare membru al familiei si sa gasesti un compromis care sa fie ok cu toata lumea. Sa spunem ca tu te trezesti inaintea partenerei tale in fiecare zi. Pentru a nu o trezi poti sa programezi activarea unei lumini mai slabe pentru 5 minute care apoi sa se stinga.
Pe baza propriei mele experiente, o lumina verde estompata nu ii trezeste pe ceilalti. Astfe, ca am implementat doua tipare: dimineata weekend si dimineata in timpul saptamanii. Pe baza acestor tipare, sistemul smart home, atunci cand este necesar, aprinde luminile, radio-ul, televizorul si le inchide. Sau foloseste pentru iluminat diferite tipare de culori pentru a arata cat timp mai am pana trebuie sa ies pe usa. Tiparele sunt activate pe baza unor calcule legate de timpul necesar pentru rutina de dimineata pe care o am avand ca limita un anumit eveniment din calendarul Google. Pentru a face asta, am dezvoltat un ceas de alarma smart pentru a analiza datele despre evenimentele viitoare.
Pentru a crea un mediu confortabil, ar trebui sa analizezi ce tip de lumina este ok pentru tine si sa decizi daca vrei sa activezi caldura in podea in fiecare zi sau doar cand este weekend. Sau ce lumini folosesti daca te uiti la televizor. Pe baza observatiilor mele, am implementat lumina verde in camere si lumini de tavan estompate l 10% in zonele comune — care se aprind si se sting pe baza unor senzori de miscare.
Mai mult decat atat poti spre exemplu sa ai setari speciale pentru invitati — sa schimbi modul in care se lumineaza, sa arati un video pe TV si sa ai un anumit canal de radio care sa ruleze in fundal. Si toate astea prin intermediul unei singure comenzi din panoul de control.
Suportul prin oferirea de informatii este optional, dar este bine sa il ai. Este interesant sa auzi cum sistemul din casa ta iti spune sa nu uiti sa iti iei umbrela pentru ca o sa ploua afara. Si cand te intorci de la munca sa asculti niste muzica in surdina care este activata automat.
Si nu in cele din urma, siguranta. O functie de baza a oricarui sistem smart home este sa inchida lumina si electrocasnicele cand pleci din apartament. Sistemul poate sa recunoasca cand parintii vin acasa si sa activeze furnizarea de curent. Spre exemplu, la un moment dat am uitat sa inchid aragazul electric si am plecat la munca. Sistemul meu smart home l-a inchis automat evitand astfel orice pericol.
In urmatoarele articole voi discuta despre modul in care am dezvoltat arhitectura sistemului meu smart si va voi povesti despre sistemul pe care l-am implementat in casa mea.
Originally published at https://www.luxoft-training.ro.