Cum sa te pregatesti pentru certificarile IIBA. Provocari si solutii
S-au scris nenumarte carti si articole legate de pregatirea pentru examenele IIBA (International Institute of Business Analysis) asa ca nu simtim nevoia de a repeta ceea ce s-a scris deja. Plus ca websiteul IIBA contine toate informatiile de care ai nevoie.
Asa ca in acest articol ne vom concentra pe subiectele care nu sunt acoperite de website.
Este ghidul BABOK ca o biblie pentru noi?
Da si nu. Spre exemplu, desi BABOK (Business Analysis Body of Knowlege) contine 50 de tehnici pe care analistii le pot folosi in munca lor de zi cu zi, asta nu inseamna ca nu putem adauga alte tehnici. Daca folosesti Edward de Bono “Six Thinking Hats” sau “The Disney Creative Strategy” in proiectele tale si te ajuta sa atingi obiectivele, atunci este in regula.
Este necesar sa citesti ghidul BABOK sau sa participi la cursuri bazate pe acest ghid, chiar daca nu planuiesti sa te certifici in viitorul apropiat?
Consideram ca da. Acesta este standardul profesiei noastre si este important sa stii care sunt cerintele unui rol de business analyst. Mai mult decat atat atunci cand parcurgi ghidul poti sa identifici ariile tehnice unde mai ai de lucrat.
Separat de acest aspect, vei gasi roluri de BA care necesita cunostinte de SQL sau UNIX server administration. Chiar daca aceste abilitati nu apar in BABOK vor exista roluri de BA cu anumite cerinte specifice.
Cand ar trebui sa te apuci sa citesti ghidul BABOK si de unde il poti obtine?
Daca te decizi sa obtii o certificare, incepe sa il citesti cat mai repede. Exista mai multe moduri oficiale si mai putin oficiale sa faci rost de el. Il poti cere de la colegii tai sau il poti primi de la un furnizori de training acreditati dupa finalizarea unui curs (Luxoft Training spre exemplu). Sau poti cumpara ghidul.
Mai este o cale prin care poti sa obtii ghidul, una care iti ofera si cateva beneficii suplimentare, si anume sa devii membru IIBA. Membrii IIBA au access la toate materialele precum si la evenimente care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile pe zona de analiza de business.
Un alt beneficiu al membership-ului este discountul pentru examene (fee-urile de certificare pot fi gasite aici). Spre exemplu, la momentul scrierii acestui articol, discount-ul pentru examenele CCBA™ si CBAP™ era de 125$. La acest link poti gasi fee-urile pentru membership.
Cum te poate ajuta BABOK in etapele initiale de pregatire?
In primul rand vei beneficia de o trecere in revista a terminologiei, continutul ariilor de expertiza si o introducere in responsabilitatile unui business analyst. Aceste informatii iti vor fi utile atunci cand va trebui sa completezi formularul de aplicare si sa dai examenul. In formularul de aplicare trebuie sa treci experienta ta in business analysis si sa imparti aceasta experienta pe ariile de expertiza. Si trebuie sa ai grija in a specifica doar acele sarcini care tin de analiza de business in termenii oferiti de BABOK — uneori cei care completeaza fac greseala de a trece activitati care tin mai degraba de project management.
Cand completezi incearca sa arati intreaga ta experienta, chiar daca depasesti numarul de ore cerut (in general si legat de arii specifice). Acest lucru este important deoarece, datorita mai multor motive, anumite perioade de experienta sau activitati s-ar putea sa nu fie considerate relevante de catre IIBA.
Un al doilea punct important, care ar putea sa apara in cadrul perioadei de examinare, este legat de modul in care sunt formulate intrebarile din examen. In general, toate cele 4 optiuni de raspuns par logice si corecte.
Dar trebuie sa selectezi doar unul… Si aici este important sa ai in minte ghidul BABOK — daca este o intrebare legata de requirements gathering, atunci raspunsurile din categoria “Elicitation” sau “Requirements Gathering” vor fi incorecte. “Elicitation” este numele ariei de expertiza, nu o tehnica, si termenul de “Requirements Gathering” este absent din ВАВОК.
Parcurgerea BABOK este suficienta sau ai nevoie si de cursuri facute pe baza BABOK?
Cursurile sunt foarte utile, deoarece iti dau posibilitatea de a comunica direct cu experti in domeniu si de a cunoaste persoane care au aceleasi obiective ca tine. Poti clarifica lucrurile pe care nu le-ai inteles foarte bine sau sa practici ceea ce ai citit in BABOK. Mai mult decat atat, daca partici la unul din training-urile noastre de business analysis primesti si PD hours (Professional Development) — ore de training aditionale in domeniu. Luxoft Training este IIBA Endorsed Education Provider (EEP), astfel ca toate cursurile noastre pe zona de analiza de business iti ofera si PD hours egale cu durata cursului. Pentru alti provideri sau cursuri, durata cursului este recalculata sub forma de PD hours dar cu un coeficient mai mic si astfel va trebui sa urmeazi mai multe cursuri pentru a aduna numarul de ore necesar pentru certificare.
BABOK, este similar unui Product Backlog, care contine indicii legate de aspecte ce ar trebui parcurse in detaliu in loc de cerinte complete. Chiar daca inveti ghidul pe de rost, sansele sunt destul de mici ca sa treci examenul, deoarece pentru a selecta raspunsul corect, ar trebui sa ai o intelegere foarte buna a pricipiilor de baza pe care mai apoi sa le mapezi pe situatii reale pentru a vedea cum sa aplici ghidul BABOK in proiectele tale.
Promovarea examenelor de certificare IIBA
Orice examen este un factor de stres si necesita multe resurse interne pentru a-l promova. Asa ca primul lucru care trebuie facut este recapitularea materialelor inainte de examen si multa odihna. Pare un sfat de bun simt dar cati dintre noi fac asta.
In al doilea rand, daca ai dubii legate de raspunsul tau, te poti reintoarce la el. Timing-ul examenului este un factor de presiune — unul sau doua minute per intrebare (in functie de nivelul examenului). Este foarte riscant sa ramai blocat pe o intrebare pentru ca risti sa nu mai tii pasul cu examenul. Intr-un asemenea caz ar trebui sa urmezi o regula simpla.
Stabilieste timpul maxim pentru a analiza fiecare intrebare. Spre exemplu, 30/40 de secunde. Daca nu poti raspunde la intrebare in acest interval, marcheaz-o si treci mai departe. Astfel, vei raspunde la intrebarile pe care le stii si vei avea timp sa le parcurgi pe cele mai dificile. Legat de intrebarile care iti mai raman, are loc un fenomen interesant care tine de modul in care functioneaza subconstientul nostru.
Chiar si atunci cand abordezi alta intrebare, creierul nostru continua sa caute un raspuns pentru intrebarea care ti-a fost neclara. Si mai devreme sau mai tarziu vei avea raspunsul. Astfel, ca atunci te reintorci la intrebarile la care nu ai raspuns, multe din ele vor fi mai usor de inteles si raspuns. Ideal ar trebui sa aloci si niste timp pentru a verifica raspunsurile tale.
Daca te gandesti sa incepi o cariera in business analysis sau lucrezi deja in domeniu si vrei sa obtii urmatoare certificare parcurge lista noastre de cursuri aici. Mult noroc in calatoria ta de business analyst.
Dmitry Pryimak
Business Analysis Consultant
Originally published at https://www.luxoft-training.ro.